keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Osittain kivikkoinen koulutaival

Nyt viimein sitä kirjoitusta koulutaipaleestani mistä olen muutaman kerran maininnut.

Lähdin opiskelemaan tarjoilijaksi 18-vuotiaana parin välivuoden jälkeen. Tuntuupa siitä olevan jo aika paljon aikaa. Tarjoilijan työ tuntui muistaakseni kiinnostavalta ja asiakaspalvelu kiinnosti, vaikka mä olinkin sillon niin ujo että hyvä jos uskalsin päivää sanoa. Olin muutaman kerran kokeillut asiakaspalvelutyötä, olin ollut harjottelussa kirjastossa ja kaupassa. Ujouteni vuoksi mun oli myös hankala saada koulusta kavereita, lisäksi muut oli nuorempia ja lapsellisempia ja eli niin erilaista elämää että tuntui etten oikein sopinut joukkoon. Ala olis kiinnostanu, mutta koulun käynti alkoi kusemaan ja poissaolomerkintöjä syntymään. Syynä oli yksinäisyys, pitkät koulumatkat, aikaiset herätykset..

Ensimmäisen vuoden keväänä menin työssäoppimaan, ja siitä lähtien mä en ole oikeastaan muuta tehnytkään. Aloitin laajennetun työssäoppimisen ja välillä olen käynyt koululla tekemässä kokeita ja esittelemässä atto-aineiden tehtäviä, joita olen tehnyt kotona itsenäisesti. Kun pääsin tekemään laajennettua työssäoppimista, mulla alkoi sujumaan paremmin.

Ensimmäinen harjottelupaikka oli huoltoasema pienellä paikkakunnalla jossa silloin asuin. Sain tehtyä siellä ekan vuoden näytöt, astiahuollon, ruuanvalmistuksessa toimimisen ja asiakaspalvelun. Työtehtävinä mulla oli muunmuuassa sämpylöiden täyttöä, pizzan tekoa lounaalle, vähän asiakaspalvelua ja salin kunnossapitoa. 

Seuraavaksi menin ravintolaan, jossa tein lähinnä lounasvuoroa. Siellä en tehnyt näyttöjä, vaan korvasin lähinnä poissaoloja. Työtehtäviä oli muunmuuassa siivoilu, asiakaspalvelu, lounaan valmistelu.

Seuraava paikka oli pubi, jossa tein juomien myynti ja tarjoilu-näytön. Rakastin niitä työvuoroja, aamuvuoro alkoi vasta aikasintaan kymmeneltä, ja iltavuoro saattoi olla 18-02. Mikäs siinä kotiin ajellessa kun maanteillä on hiljaista ja rauhallista ;)

Seuraava harjoittelupaikka oli vähän isompi huoltsikka missä tein asiakaspalvelu ja myynti-näytön. Tässä paikassa olin lähinnä kassalla.

Sen jälkeen menin harjoitteluun ala carte-ravintolaan, missä viihdyin tosi hyvin ja itku meinas tulla silmään kun jäin pois ennen äitiyslomaa. Ennen äitiysloman alkua tein annosruokien ja juomien tarjoilu-näytön. Äitiysloman jälkeen palasin vielä samaiseen ravintolaan tekemään ala carte-näytön. Musta oli erityisesti mukavaa, kun tuli pidempiä asiakaskohtaamisia. Asiakaspalvelu on aikalailla erilaista kaupan kassalla kuin ravintolassa jossa pääsee pitempään olemaan tekemisissä asiakkaiden kanssa. Tietysti erilaisia asiakkaita on kaikkialla, saattaa sitä joku jäädä vaihtamaan pari ylimääräistä sanaa tai enemmänkin myös muualla kuin ruokaravintolassa minne tullaan yleensä ajan kanssa.

Ravintolan jälkeen edessä oli viimeinen harjoittelu, jonka tein kahvilassa jossa oli vetonaulana lounas. Työtehtävinä mulla oli tuotteiden valmistamista, vitriinin varustamista, lounaan valmistelua, salin kunnossapitoa, kassaa.. Täällä tein kahvilapalvelujen näytön.

Joo, työkokemusta on ainakin kertynyt. Sitten joskus kun alan töitä hakea niin täytyy kyllä selostaa että miks oon ollu näin monessa paikkaa (koska laajennettu työssäoppiminen ja erilaiset näytöt) ettei työnantajat ihmettele että miks oon lentäny paikasta toiseen :D

Mä mietin, että oonko mä jääny jostain paitsi kun mulla on poissaoloja sieltä koulun penkiltä. Opettaja sanoi mulle rohkaisevasti että kaikkien ammattitaito on vähän erilainen. Käsittääkseni myös ei ole mitenkään outo tunne valmistuneella, että osaako sitä nyt kaiken tarvittavan, vaikka olis koulussa ollutkin kuten täytyy. Alkuvaiheessa mä mietin jo että lopetanko koulun, mutta onneksi en lopettanut ja mulle löydettiin oma mukautettu polku käymään tää koulutus. Olen myös kehittynyt asiakaspalvelijana paljon siitä ujosta tytöstä joka olin sillon 17-vuotiaana ollessani kaupassa harjottelussa. Nykyään olen rohkea ja tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä! Harjottelut on tuoneet mulle itseluottamusta ja kokemusta.

4 kommenttia:

 1. Onnea vielä ! :)
  Enemmän pitäisi olla juttuja näistä mukautetuista opiskelumahdollisuukksista, sillä on varmasti paljon kaltaisiasi jolle ei oikein perinteinen koulussa opiskelu ole se paras muoto oppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin sillon ku mä ton laajennetun työssäoppimisen aloitin, niin se oli siellä koulussa uus juttu vielä :)

   Poista
 2. Niinhän ne sanoo, että käytännössä asiat oppii parhaiten. :) Miullakin oli amiksessa välillä tunne, että käytännössä ja nimenomaan itse tekemällä oppi parhaiten, työssäoppimispaikat sit sen mukaan tuli valittua pääosin. Teoriakin on ihan jees, mutta joskus asiat jää paremmin mieleen itse tekemällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tekemällä oppii :) Tietysti on aina asioita mitkä olis hyvä tietää etukäteen jo teoriassa :)

   Poista